25 de maig 2008

Croquetes de la iaia Remei (la nostra)

Hola a tots!
El meu pobre blog s’ha mort i no precisament d’èxit. Quan descuides d’aquesta manera qualsevol cosa (plantes que no regues, ocells que no els dones mill) ja sol passar, que passen a millor vida o es queden tan debilitats que tens feina a refer-los. Ara provaré de refer el meu blog, però no us puc assegurar que me’n surti. Almenys haurà servit perquè els meus fills tinguin les “receptes de la mama” preservades del pas del temps i perquè a la propera trobada de “blocaires” de St. Boi pugui anar-hi amb el cap una mica altet.
Avui la recepta que posaré és de cuina de subsistència; crec que cap moment és millor que aquest per fer-ho. Fins ara semblava que tots érem milionaris, BMW per aquí, Mercedes per allà, vacances al Carib... i de cop i volta hem descobert que allà on anàvem de vacances tots els tontets blancs de classe treballadora, que a la gent com nosaltres els falten els aliments bàsics per poder viure, i que inclús maten per poder menjar i que això pot esquitxar inclús al nostre “feliç” primer món. S’ha acabat l’època de vaques grasses, estimats, i per anar-nos-hi acostumant comencem a practicar la cuina de les iaies.

CROQUETES DE LA IAIA REMEI (la nostra)

Ingredients (per a 4 o 6 persones):
1 petxuga de pollastre (sobrant del pollastre a l’ast del diumenge o del bullit del caldo)
Restes de pernil que tingueu per la nevera
1 ceba grossa
Farina blanca (2 cullerades ben plenes) i farina de galeta
½ litre de llet ( pot ser baixa en greix)
Mantequilla (ídem)
Oli
Nou moscada en pols i pebre negre
1 ou

1. Desfarem la petxuga de pollastre amb les mans, separant la carn dels ossos i la pell. Un cop separada la carn la passarem, junt amb les miques de pernil, per la picadora elèctrica, tres manxades, que no quedi massa picada. La apartem. A continuació piquem la ceba amb la picadora.
2. A una paella antiadherent hi posem 4 cullerades soperes d’oli i els 100 gr. de mantequilla. Esperem que es desfaci la mantequilla a foc suau perquè no es cremi.
3. Hi afegim la ceba picada i un polset de sal i deixem que sui a foc molt suau, amb la paella tapada, remenant de tant en tant fins que la ceba sigui transparent.
4. Hi posem la petxuga i el pernil picats i ho remenem amb una cullera de fusta fins que es barregin tots els ingredients i deixem que cogui tot junt uns 3 min.
5. Incorporem 2 cullerades soperes curulles de farina, ho tornem a barrejar molt be i deixem que cogui amb tot plegat uns altres 3 min.
6. Hi tirem el ½ l. de llet, la nou moscada i el pebre. Remenem be i ja no podem deixar de fer-ho en tota l’estona. Primer esperem que tot plegat bulli i llavors, i sense parar de remenar, esperarem que la massa es desenganxi de la paella (es veu fàcilment). Des que arrenca el bull fins que es desenganxa sol tardar uns 7 o 8 min. Mentre cou ho tastem i ho rectifiquem de sal.
Posem la massa a una safata gran perquè es pugui refredar be i un cop freda la tapem amb un paper film i la posem a la nevera fins l’endemà, que serà quan podrem confeccionar les croquetes.
Farem boletes de massa donant-los-hi forma allargada, les passem per ou batut primer i per farina de galeta després i les fregim en abundant oli ben calent. Les anem posant en una safata amb paper de cuina per que absorbeixin el greix sobrant i ja està.

Bon profit!

1 comentari:

Guifré, el petit ornitòleg aficionat ha dit...

Molt bé, madre.
Jo les vaig fer aquest nadal amb sobres de la carn d'olla i em van quedar boníssimes.
De fet, encara en tinc de congelades i cada cop que les fem… mmmmm.